

Voedselintolerantie
Bij een voedselintolerantie reageert het lichaam ongewoon op een bepaalde stof zonder dat het “immuunsysteem” hierbij betrokken is. Het gevolg is dat de ingenomen stof (natuurlijk of onnatuurlijk) niet kan worden afgebroken of opgenomen en daar kunt u klachten van krijgen.
Bijvoorbeeld bij een lactose-intolerantie is het lichaam niet in staat om lactose te verteren door de afwezigheid van het enzym lactase dat normaal in de dunne darm voorkomt.
Hierdoor komt lactose in de dikke darm terecht waar het door de aanwezige darmbacteriën wordt gefermenteerd met als meest voorkomende klacht “een opgeblazen gevoel”.
Extra uitleg
Waar kan men intolerant voor zijn
- medicijnen
- alcohol
- fructose
- lactose
- gluten
- tuinbonen (favisme)
- fodmap-dieet (intolerantie voor verschillende koolhydraten) bij PDS of IBS
- …
Veel voorkomende symptomen
- maag-darm klachten
- huidklachten: eczeem, jeuk,…
- moeheid, futloosheid
- verlies aan lichaamsgewicht
- slaaploosheid
- niezen
- hoofdpijn
- …
Behandeling
Variatie in uw voeding blijft belangrijk ook bij voedselintoleranties. Aan de hand van uw voedingsdagboek worden “triggers” opgespoord.
Uw voeding wordt vervolgens aangepast met het oog op het afnemen van uw klachten.